Siirry pääsisältöön

Rohkeus

Joitakin päiviä, ehkä viikkojakin sitten ystävä kysyi miten voisi oppia rohkeammaksi. Vastaukseni rönsyili ja saattoi kuulostaa järjettömältä, mutta asia on pyörinyt mielessäni vaihtelevalla menestyksellä siitä saakka. Olen jäänyt pohtimaan sitä, miten rohkeiksi tullaan, mutta myös sitä, mitä rohkeus oikeastaan on.

Tulin siihen tulokseen, että rohkeus on jotain, mikä ei voi olla olemassa yksin. Rohkeus on tekoja ja valintoja, rohkeus on asennetta ja rohkeus on olemuksessa. Se ei ole jotain, mitä joko on tai ei ole. Se on positiivinen ominaisuus, jota voi vaalia, kehittää ja kasvattaa. Sen siemen on meissä kaikissa, toisissa syvemmällä, toisissa pinnassa.

Rohkeus on luottamusta. Rohkea ihminen uskaltaa antaa - myös itsestään - ja ottaa. Pelko voitetaan luottamuksella. Rohkeutta on uskoa hyvään ja vaalia hyvää, niin itsessään kuin muissa. Pelko ja viha kulkevat käsi kädessä ja ruokkivat toisiaan. Olen onnistunut todistamaan itselleni, että olemalla oma itseni ja hyväksymällä heijastuksen, jona muut minut näkevät, itsetuntoni kasvaa terveellä tavalla ja ruokkii itse itseään. Uskallettuani myöntää itselleni, että kelpaan juuri tällaisena, itsenäni, kaikki muuttui yhtäkkiä helpommaksi. On myös helppo muistaa, että sama toistuu jokaisen muun olennon kohdalla, kuvittelivat toiset olevansa oikeutettuja hyväksymään tämän tai eivät.
(c) Olli-Pekka Peltomäki

Rohkea ihminen muistaa elävänsä hetkessä. Kuten toinen ystävä joskus niin kauniisti kirjoitti, että ihollenikin aion sen ikuistaa: "Olet elossa vain tässä. Muualla olet joko kuollut tai vasta syntymässä." Rohkea ihminen ottaa vastaan sen, mikä hänelle annetaan tässä ja nyt, eikä elä tulevaisuuden harhakuvitelmissa tai muistoissa menneisyydestä. Kohtaamalla todellisuuden sellaisena kuin se on, hän hyväksyy sen ja tulee sinuiksi sen kanssa. Hävittävää ei lopulta ole.

Rohkea ihminen uskaltaa tehdä päätöksiä, mutta liiallisen järkeilyn sijaan kuuntelee tunteitaan. Hän luottaa siihen, että vaikka huominen hän voi olla eri mieltä tänään tehtävästä päätöksestä, kaikki on oleva hyvin. Mikään ei ole pysyvää, kaikki on jatkuvassa muutoksessa. Muutosta vastaan taisteleminen on uuvuttavaa, sen hyväksyminen vapauttavaa.

Lopuksi lainaan osan tuolloin kirjoittamastani vastauksesta: "Muhun on myös hurjasti vaikuttanu mun maailmanmahtavin ystäväpiiri, josta en oikein tajua, että mitenkä oon sen onnistunutkaan saamaan. Te, kaikki te, ootte inspiroivia ja ihania ja tiedän, että ootte tukena, vaikka yhteydenpito joskus unehtuiskin. Se, että ympärillä on ihmisiä, jotka kertoo, että ne välittää (ei tarvita sanojakaan siihen), antaa hirveesti voimaa ja uskallusta. Kun seisot kynnyksellä ja mietit, että uskallanko astua tästä yli ja joku taputtaa sua selkään tai halaa ja sanoo, että kyllä sää uskallat, vahvistaa itseluottamusta kauheesti."

Rohkeus on yksinkertaisesti olemista.

Some days, maybe weeks ago a friend of mine asked how to learn to be more brave. My answer was meandering and might have sounded irrational, but the matter has been on my mind since then. I was left to wonder how one becomes brave but also what courage actually is.

(c) Olli-Pekka Peltomäki
I concluded that courage is something that can not exist by itself. Courage is acts and choices, courage is attitude and courage exists in your essence. It is not something that simply exists or does not exist. It's a positive feature that can be cherished, developed and nurtured. The seed of courage exists in every one of us; deep down in others and on the surface on others.

Courage is trust. A brave person dares to give and take. Fear is won by trust. Courage is to believe in good and cherish that in yourself and in others. Fear and hate walk hand in hand and feed on each other. I have managed to prove myself, that by being myself and accepting the reflection other people see as me, my self-esteem will grow in a healthy way and feed itself. After admitting myself that am good enough as I am, suddenly everything seemed easier. Afterwards, it's also easy to remember that it's the same for everyone, no matter if someone thinks they have a say in it or not.

A brave person remembers that he is living in a moment. Like another friend once so beautifully wrote that I am going to immortalize it on my skin: "You only exist here. Elsewhere your either dead or yet to be born." The brave one is not living in delusions about his future nor memories from his past, but accepts what he is given right here, right now. Facing reality as it is he accepts it and becomes a part of it. In the end, there is nothing to lose.
(c) Sami Miettinen

A brave person has the courage to make decisions, but instead of rationalizing too much, he will listen to his feelings. He trusts that though the him of tomorrow might disagree on a decision made today, everything will be alright. Nothing is permanent and everything is constantly changing. Fighting against change is tiring, accepting it is liberating.

I also want to quote what I answered those few days or weeks ago. "I've also been affected by my friends, which are the most amazing ones in the whole wide world. I don't even understand how I managed to get you all in my life. You, all of you, are inspiring and wonderful and I know that you'll always be there for me, even if we lost touch for a while. It gives me a lot of strength and courage to have people around me, who tell me (maybe just without words) that they care. When you're standing on the edge and trying to find the courage to take the first step and someone pats you on your back or gives you a hug telling you that you'll make it, it gives you a lot of self-confidence."

Courage is simply being.Kommentit