Siirry pääsisältöön

Talvessa

Nukkuminen oli jäänyt vähälle, sillä olin tapani mukaan jättänyt pakkaamisen taas viimetinkaan. En ratkaissut koordinaattimysteeriä, joten paiskasin tiiliskiven kokoisen GPS:ni reppuni pohjalle häpeämään. Pulkat, sukset, kiväärit ja meidät opiskelijat lastattiin bussiin. Odotusta oli ilmassa. Toiset juttelivat innosta soikeina, toiset käyttivät bussimatkan viimeisenä rentoutumisen hetkenä ennen retkeä. Minä odotin tulevia päiviä sekavin tuntein; kaiken uuden oppimista innolla, hirvittävää säätä peläten ja varsin vajavista hiihtotaidoistani huolestuneena.

Liikkeelle päästyämme mieleni keveni. Unohdin minua kalvaneen tunteen siitä, että olen takuulla taas unohtanut jotakin tärkeää. Sukset luistivat ja pulkka liukui perässä yllättävän kevyesti. Adventdalen aukeni eteemme lumisena. Taivas punersi ja aurinko lämmitti jo vuorten huippuja. Ohitimme porolauman, emmekä olleet kiireessä, kuten eivät nekään.

Saapuessamme leiriin paikka oli jo valittu. Pystytimme kaikki telttamme samaan riviin, pitkät sivut tuulensuuntaisesti. Teltan etuosaan kaivettiin kuoppa, joka mahdollisti eteisessä kokkaamisen - seisaaltaan. Kuinka kätevää! Ankkuroidessani asumustamme lumeen muistelin luovutusvoittoon päättynyttä taisteluani kiilojen kanssa syksyisellä vaelluksellamme. Tällä kertaa tikut upposivat kuin kuuma lusikka jäätelöön. Jaoin teltan Hiljaisen Metsästäjän kanssa, vaikka tämä olikin toivonut kuorsaamatonta vierustoveria (jotkut täällä väittävät, etten minä ole sellainen). Ratkaisun piti olla väliaikainen, mutta se osoittautui toimivaksi ja jäi pysyväksi.

Toisena päivänä opeteltiin tekemään ankkureita lumeen, jonka jälkeen harjoiteltiin entuudestaan tuttua jäätikköpelastusta, uutena elementtinä lumi. Itse ehdin tänään vasta toimia uhrina. Noin vain jyrkän jokilaakson (joka toki tässä harjoituksessa oli olevinaan jäätikön railo) reunan yli hiihtäminen ainoana varmistuksenani köysi, joka yhdisti minun valjaani muiden ryhmäni jäsenten valjaisiin, tuntui yllättävän helpolta ja oli sitäpaitsi hauskaa. Siellä alhaalla jo roikkuessani, katselin ylös ja totesin olleeni äärimmäisen typerä, kun en pyyhältänyt alas kohdasta, josta joku toinen oli jo pelastettu. Sen sijaan katselin, miten sekä köysi, jossa roikuin, että minulle laskettu pelastusköysi porautuivat yhä syvemmälle ja syvemmälle ylläni kohoavaan korniisiin.

Myös Lentävä Hollantilaisemme roikkui "rotkossa" uhrin roolissa. Minun pohtiessani missä asennossa jalkojeni olisi oltava, etteivät sukseni jäisi kiinni pelastajieni ryhtyessä kiskomaan minua ylös, hollantilainen sai mielestään loistavan idean. Jos hän nostaa suksensa seinämää vasten ja pitää jalkansa suorana, hänethän kiskotaan ylös pystyssä! Suunnitelma toimisi ehkä paperilla, käytännössä kävi kuitenkin toisin. Kun pelastajat alkoivat kiskoa uhriaan ylös, Cees pyörähti ympäri ja päätyi roikkumaan ylösalaisin, jotenkin kai solmussakin ja kuulemma varsin epämiellyttävässä asennossa. Minua nauratti niin paljon, että melkein pissasin housuuni. Nauru kuitenkin loppui lyhyeen, sillä kun minun ylöshilaamiseni alkoi, oloni muuttui varsin epämukavaksi: syvälle lumeen uponnut köysi yritti vetää myös minua syvälle uurtamaansa uraan. Jouduin ikään kuin kaivamaan tietäni eteenpäin Idan käydessä välillä tiputtamassa reunalta suurimpia lumia pois tieltä. "Don't look up now!"

Tänä yönä oli meidän ryhmämme vuoro vahtia leiriä jääkarhuilta. Hiljainen Metsästäjä herätti minut vahtivuorooni puoli viideltä aamulla. Seistessäni siellä kivääreineni ja signaalipistooleineni pimeyteen tähyillen ja suklaarusinoita ahmien kauhukuvat mahdollisesta tapahtumien kulusta jääkarhun yllättäessä saivat oloni levottomaksi. Yritin keskittyä näkemiseen, joka tosin oli äärimmäisen hankalaa. "I know, you feel like a bait," oli Hiljainen Metsästäjä todennut minun julistaessani vihaavani jääkarhuvahtivuoroja pimeässä. Onneksi yötön yö lähestyy kovaa vauhtia.

Määritimme waypointeja kartan avulla, laitoimme pisteet GPS:iimme, loimme reitit ja lähdimme
hiihtämään tarkoituksenamme nimenomaan harjoitella GPS:n käyttöä, mutta myös köysitiimissä pulkkien kera hiihtämistä. Minä olin jo tehnyt sovinnon GPS:ni kanssa ja lähdin retkelle hyvään säähän iloisella mielellä. Hiihtäminen olikin lähestulkoon sujuvaa, mitä nyt pulkkani, jonka nimesin Evil Bastardiksi yritti murhata tai vähintäänkin vakavasti vahingoittaa minua. Loivasti laskevan jokilaakson laskettelu oli hauskaa, vaikka jouduinkin välillä jarruttamaan takamuksellani.
"I saw you were taking some snow samples there, Johanna. That's good."
"Ja, I thought someone had to. And I took doubles, just in case. It's better to be sure, eh?"

Leiriin palattuamme jatkoimme eilisiä pelastusharjoituksia. Oli minun vuoroni olla oppaan roolissa, eli toimia pelastajana. Kohelsin ja sähelsin, ehdin turhautuakin ja petyin itseeni. Sen olisi pitänyt sujua paremmin, paljon paremmin. Tiedänpähän nyt, että tätä todellakin täytyy jaksaa harjoitella. "You better not fall into a crevasse on my watch!" Illallisen jälkeen ryhdyimme muiden ryhmien tavoin lumenkaivuuhommiin. Tänä yönä kaikkien tulisi yöpyä itse kaivamassaan lumisuojassa. Pojat kaivoivat toista luolaa, minä toista. Yhdeksän aikaan meidän oli kuitenkin katsottava todellisuutta silmästä silmään ja todettava, että tällä menolla me emme pääsisi nukkumaan ennen puoltayötä. Olimme tehneet virheen, emmekä tutkineet lumen laatua sen enempää ennen kaivuutöihin ryhtymistä. Syvemmälle päästyämme törmäsimme niin kovaan lumeen, ettei kaivamisen jatkaminen kannattanut. Oli luovutettava.

Neljäntenä päivänä ryhmät järjestivät harjoituksia toisilleen. Ensimmäisessä harjoituksessa piti suorittaa jäätikköpelastus, toisessa etsittiin lumivyörybeaconeita kilpaa. Sitten me järjestimme ensiaputapauksen, jonka jälkeen navigointiryhmä demonstroi, miten helposti ihmiset lähtevät kulkemaan ympyrää kun näköaisti on poissa pelistä. Muiden ryhmien oli tarkoitus rakentaa iglu, me aloimme lumenkaivuutyöhön uudelleen. Vahingosta viisastuneena aloitimme tällä kertaa paljon korkeammalta rinteestä. Mitä ylemmäs noustaan, sitä vähemmän hangessa on painetta ja sitä pehmeämpää sen pitäisi olla. Kaivuurutiinimme oli tehokas ja saimme kuin saimmekin neljän hengen luolan valmiiksi. Lumessa yöpyminen on haaste makuupussin kuivana säilymiselle, mutta samalla ihanan hiljaista. Mitään ääniä ulkopuolelta ei kuulu, vain jonkun nukkujan tuhina.

Luolassa oli niin hyvä nukkua, että heräsin sunnuntaiaamuun myöhässä ja pakkaamiseni kanssa tuli kiire. Tänään meidän oli määrä vaihtaa leiriä ja olimme sopineet lähtevämme liikkeelle kahtakymmentä yli kymmenen. Emme myöhästyneet liikaa. Tuuli oli noussut ja paiskoi lunta silmiimme. Evil Bastard päätti heti ensimmäisessä ylämäessä heittäytyä kurittomaksi ja keikahti kyljelleen vähän väliä. Yritin pakata sitä uudelleen ja siirrellä painopistettä, vaan ei auttanut, kohta se oli taas kuin ankkuri perässäni. Turhauduin ja minun teki mieli heittää itkupotkuraivareiksi. Päästyämme tasaiselle se kulki kuitenkin taas ihan hyvin. Hiihdimme jonossa mitään puhumatta, kukin enemmän tai vähemmän ajatuksiinsa uppoutuneena. Ehdin rauhoittua ja matkustaakin mielessäni taas jo ties minne. Tasaiseen tahtiin hiihtäminen oli varsin miellyttävää puuhaa, erityisesti kun sitä vertaa rinkka selässä kivikossa rymyämiseen.

Saavuimme uuteen leiriin hämärän kanssa yhtä aikaa. Tällä kertaa telttojen pystytys sujui jo rutiininomaisemmin ja Hiljainen Metsästäjäkin muotoili eteiskuoppaamme rappuset, kun kauniisti pyysin. Illalle ei ollut sen kummempaa ohjelmaa, joten vietimme sen teltassa rentoutuen. Retkikeittimellä saa teltan lämpötilan nostettua yllättävän korkeaksi.

Maanantaiaamuna leiriimme pyyhälsivät kaksi opettajaa, joista toisen tunsimme jo entuudestaan. Toinen oli Mikael, joka työskentelee Lyngenissä vuoristo-oppaana ja lumivyörykurssittajana. Kahdessa ryhmässä lähdimme maastoon tutkimaan merkkejä mahdollisista lumivyöryistä, mittailemaan rinteiden kaltevuuksia ja arvioimaan reittimahdollisuuksia. Olin ryhmäni ainoa ei-skandinaavi ja koska ymmärrän valtaosan Cecilian norjasta, ei opetusta vaivauduttu turhaan englanniksi pitämään. Ei sitten. Sää muuttui kurjaksi: tuuli yltyi ja näkyvyys katosi. Hiihtelimme ympäriinsä, valitsimme huonon lounaspaikan ja hypimme korniisin reunalla yrittäen aikaansaada lumivyöryjä. Stian viihtyi hiihdonopettajan roolissaan. "Sometimes you need an annoying Norwegian guy to tell you what to do."

Illalla oli taas vapaa-aikaa, jonka vietimme teltassa loikoen. Sen sijaan, että lämpenisin, minä palelin jatkuvasti. Kuume. Sehän tästä nyt puuttuikin. Lienin napannut saman taudin, jonka vuoksi Anniken joutui palaamaan Longyearbyeniin jo sunnuntaina. Sysäsin öisen jääkarhuvahtivuoroni jonkun toisen harteille ja hautaudun paksuun kerrokseen vaatteita ja makuupusseja. Toivoin taudin tulevan joko kunnolla tai ei lainkaan - ei pidä jättää asioita puolitiehen.

Herätessäni seuraavana aamuna en voinut kovin hyvin. Minun onnekseni myöskään Asgeir ei ollut
täysissä sielun ja ruumiin voimissaan, joten saimme molemmat jäädä leiriin muiden lähtiessä hiihtämään."As long as you make sure both of you don't sleep at the same time." Annoin Asgeirille luvan nukkua ja asettelin kiväärin sekä signaalipistoolin oman telttani eteiseen. Itse lojuin sisällä lukien kirjaa, jonka olin saanut lainaan Oulalta. Välillä kävin pihalla tähystämässä jääkarhujen varalta. Viereisellä rinteellä laidunsi joukko poroja. Iltapäivällä rakensimme Cecilian toiveiden mukaan uuden lumihuussin. Siinä, lumesta palikoita sahatessani totesin, että saatan näyttää inuiitilta, mutta iglunrakennus ei kyllä ole minulla verissä.

Viimeisenä päivänä osa porukasta lähti aamupäiväksi hiihtämään Mikalin kanssa ja me muut jäimme leiriin treenaamaan lumivyörybeaconien käyttöä. Lounaan jälkeen muut valjastivat itsensä taas pulkkiensa eteen ja lähdimme paluumatkalle. Minun pulkkani sai moottorikelkkakyydin. Olen iloinen, että sain edes itseni siirrettyä seuraavat viisitoista kilometriä omin lihasvoimin. Päästyämme Helvetiadalenista leveänä aukeavaan Adventdaleniin muistin piirteen Huippuvuorissa, josta en pidä. Näimme päämäärämme. GPS kertoi, että matkaa on vielä yli kuusi kilometriä. Tasaista. Suoraa. Tylsää. Mutta perille pääseminen tuntuu hyvältä.I had not slept too much, since I hadn't done my packing and other preparations until the last minute. I hadn't been able to solve a mystery with coordinates and my GPS, which is why I ended up just throwing it into the very bottom of my backpack. Pulks, skis, rifles and ourselves got loaded into a bus. The atmosphere was anticipating. Some were chatting excitedly while some enjoyed the bus ride as the last chance of relaxation before the trip. I was looking forward to the coming days with mixed feelings. I would be learning a lot, but the weather might turn very unpleasant and what if I just wasn't a good enough skier?

After we got on the move, my heart felt lighter. I forgot the feeling of "I must've forgotten something important". Skiing was easy and the pulk felt surprisingly light. Adventdalen spread out in front of us covered with a thin layer of snow. The sky had a red tone to it and the surrounding mountaintops already got their share of the sweet sunlight. We passed a flock of reindeer and were not in a hurry. Neither were the reindeer, it seemed like.

As we arrived to the camp, the spot had already been chosen. All of us pitched up our tents in one line, pointing east, which is the most dominant wind direction. A hole was dug in the snow in the outer tent, so it was possible to stand upright and cook yet being sheltered from the wind. How handy! As I was anchoring our residence for the next week into the snow, I thought back to the autumn hike and my battle with the tent poles and the frozen ground. This time the poles went down like a hot spoon in ice cream. I shared the tent with the Silent Hunter even if he had been hoping for a tent mate that does not snore (some of these people claim that I do). It was supposed to be a temporary solution, but worked and turned into a permanent one.

On the second day we learned how to establish snow anchors after which it was time to practice glacier rescue with snow as a new element. I only had time today to act as the victim. Skiing straight down from a steep edge of a river valley (which in this case of course was rather a crevasse) with the rope-team as my only safety felt surprisingly easy and was actually fun too. As I was hanging in the rope down there I realized how extremely stupid I had been not going down in the same spot someone had gone down before me already. The cornice above me was untouched and my rope had dug itself deep into it.

Our Flying Dutchman was also hanging in the "crevasse". As I was wondering how to position my feet to not get caught by my skis when being pulled up, he got what he thought was a great idea. If he'll place his skis against the wall and keep his legs straight, the way up will be a smooth ride. Well, that might work on paper, but in practice - it didn't. As Cees's rescuers started pulling him up, he floundered around ending up hanging upside down with a fair amount of pain between his legs. I was laughing so hard I almost peed myself. That ended quickly though, as I started to get pulled up. My rescue rope had eaten it's way deep into the snow and that's where it wanted me to follow it. It wasn't very comfortable at all. I had to dig my way through while Ida showed up on the edge, told me to not look up and threw down a lot of snow from the edge.

Tonight it was our turn to stay in polar bear watch. The Silent Hunter woke me up for my watch at
half past four in the morning. I felt very restless as I stood there with a rifle and a signal pistol, eating chocolate covered raisins and thinking about the very possible scenario of a polar bear suddenly appearing. I tried to concentrate on seeing something, which was easier said than done. "I know, you feel like a bait," was was the Silent Hunter had said as I announced that I hate having the polar bear watch in the dark. Fortunately the midnight sun is on it's way.

We looked up waypoints from the map, programmed them into our GPS's, created routes and took off skiing with the goal of familiarizing ourselves with our GPS's but also practicing skiing in a rope-team with our pulks. The weather was nice, I had made up with my GPS and was on a good mood. Skiing was good, even though my pulk, which I gave the name Evil Bastard tried to murder or at least seriously injure me. Skiing down a gentle river valley with a lot of snow was a lot of fun, even if I had to break with my behind every once in a while.
"I saw you were taking some snow samples there, Johanna. That's good."
"Ja, I thought someone had to. And I took doubles, just in case. It's better to be sure, eh?"

After returning to the camp we continued with the rescue exercise from yesterday. It was my role to operate in the guide role, to be the rescue man. I was fiddling and fumbling, got frustrated and was disappointed with myself. It should've gone better, much better. At least I know now, that this is something I seriously have to practice. "You better not fall into a crevasse on my watch!" After dinner we started digging in the snow, just like the other groups. Everyone was supposed to sleep in a snow bivouac tonight. The guys were digging the other cave (or kantgrop, actually) and I was working with the other one. Around nine o'clock in the evening we had to face the reality and state that we wouldn't be in bed at least not before midnight with this progression rate. We had made a mistake not probing the snow before we started digging. As we dug deeper, we encountered a layer of snow so hard, that it wasn't worth it to keep digging. We had to give up.

On the fourth day the groups organized exercises to each other. The first one was a crevasse rescue while the second one was a competition of finding avalanche beacons. Then we had a first aid case after which the group with the subject of navigation successfully demonstrated how easily one's sense of direction gets messed up when he cannot get aided by his vision. The other groups were supposed to build an igloo, where as we started digging again. This time we started way higher in the slope. The further up you go, the less pressure there is in the snow pack and the softer the snow should thus be. Our routine of digging was efficient and we managed finish a four person kantgrop. Sleeping in the snow and keeping your sleeping bag dry was a challenge, but it was so nice and quiet in there. No sounds from the outside world could penetrate the snow pack.

Sleeping in the snow bivouac was so good, that I woke up late Sunday morning and was in a hurry with my packing. Today we were supposed to travel to a new camp and we had agreed upon starting out at twenty past ten. We were not too late after all. The wind had picked up and was throwing snow into our eyes. Evil Bastard decided to act like an asshole already in the very first uphill and fell over all the time. I tried to repack it and change it's center of gravity, but no, the pulk just kept acting like a proper anchor behind me. I got frustrated and wanted to just throw myself on the ground, cry and scream like a small child. As we got on flat ground the pulk started behaving again. We skied in silence, in a line after each other, more or less sinking into our thoughts. I calmed down and had time to travel all over the place in my mind. Skiing in an even pace is actually very pleasant, especially compared to stumbling in rocks with a heavy backpack bundled around your upper body.

We arrived to the new camp together with the dusk. This time pitching the tents was a bit more of a routine-like procedure and the Silent Hunter even built me stairs into our cooking pit when I kindly asked him to. There was no program planned for the evening, so we spent ours relaxing in the tent. One can rise the temperature inside the tent quite a lot with a stove.

On Monday morning two teachers, one of which we already knew from before, arrived in the camp. The other one was Mikael, who works as a mountain guide and an avalanche trainer in Lyngen. We were split in two groups and went out to study the terrain, measure some slopes and assess route choices. I was the only non-Scandinavian in my group and since I understand most of what Cecilia says in Norwegian, she didn't bother to speak English. Ok. The weather turned bad: wind picked up and we were left with no visibility. We were skiing around, picked a bad spot for lunch and jumped on a cornice trying to trigger minor avalanches. Stian seemed to like his role as a ski-instructor. "Sometimes you need an annoying Norwegian guy to tell you what to do."

We had some time off in the evening again, which we spent lying in the tent. Tonight, though, instead of getting warm and cozy I felt I was freezing all the time. Fever. Great, that was just what I needed. I thought I must've catched the same disease that sent Anniken back to Longyearbyen already on Sunday. I threw my polar bear watch for the night at someone else and got buried in a thick layer of clothes and sleeping bags. I was hoping the disease would either hit me hard or not at all - you shouldn't leave things unfinished, should you.

I was not feeling very good at all as I got up the next morning. Lucky for me, neither was Asgeir and thus both of us could stay in the camp while the others left for a day trip on skis. "As long as you make sure both of you don't sleep at the same time." I let Asgeir sleep and took the rifle and the signal pistol in position by the door of my tent. I sat inside reading a book I was fortunate enough to borrow from Oula. Every once in a while I stepped out to look around for polar bears. There was a flock of reindeer grazing on a ridge near by. In the afternoon we built a new toilet according to Cecilia's wishes. As I was cutting blocks out of snow, I thought I might look like an inuit, but building an igloo is not in my blood for sure.

On the last day half of the group went on a short ski with Mikael while the rest of us stayed in camp practicing with our avalanche beacons. After lunch everyone, excluding me, harnessed up and took off. My pulk got a ride with the snow mobile, since I was happy just to be able to ski the fifteen kilometers we had left. As we got out of Helvetiadalen and Adventdalen opened wide in front of us, I remembered the feature of Svalbard I do not fancy. We could see our destination, but the GPS is telling us there's six kilometers left. Flat. Straight. Boring. But arriving feels good.


Kommentit